SİRİUS YILDIZI NEDİR?
Zodyak’ da bulunan sabit yıldızların etkilerini, hayatımızda burçlar ve gezegenler kadar görürüz. En parlak sabit yıldızlardan biri olan Sirius gökyüzünde kolaylıkla fark edilir. Ptolemy’e göre Jüpiter ve Mars yapısında, oldukça güçlü etkileri olan bir gök cismidir. Başarının yıldızı olarak bilinir ve yardımseverlik, liderlik, sadakat ve idealistlikle alâkâlıdır.
Sirius’a çeşitli kültürlerde rastlamaktayız. Sirius; Sothis, Şira, Sirona, Serios, Kak-si-di, Tarık gibi isimlerle ifade edilmiştir. Gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius, Büyük Köpek Takım Yıldızı’nda bulunur. Güneşe yakınlığı 8,6 ışık yılı mesafededir. Sirius tek yıldız değil çift yıldızdır. Parlak olanına Sirius A veya Alfa; sönük olana ise Sirius B veya Beta denir. Türkçede ismi Akyıldız olarak da geçer.
Eski uygarlıklarda Sirius’un yeri çok önemlidir. Mitolojilerde, gemici pusulalarında ve mevsim geçişlerinde kullanılmıştır. Birinci yüzyılda yaşayan Manilius bu yıldızın rengini deniz mavisi olarak ifade etmiştir.
Sirius’un ezoterik sayısal sembolleri 3, 13, 22, 23, 44 ve 49 olarak geçer.
Sirius, Osmanlıca’da da Şira-i Yemaniye olarak tarihi kayıtlara geçmiştir. Kur’an’da Güneş haricinde adı geçen tek yıldızdır. “Doğrusu, ‘Şi’ra (yıldızı)nın’ Rabbi O’dur.” (Necm Suresi, 49) Arapça karşılığı Şi’ra’ olan Sirius yıldızının, sadece ‘Yıldız’ anlamına gelen Necm Suresi’nin 49. ayetinde geçmesi de dikkat çeken bir konudur.
Sirius ‘Köpek Yıldızı’, ‘Demir Kazık’ olarak da geçer. Demir Kazık yıldızını Kutup yıldızı olarak anlatan metinler vardır. Mitoloji açısından bakılırsa işaret edilen yıldız Sirius’tur.
Demir Kazık evrenin direği, göğün kapısı olarak geçer. Temmuz Ağustos ayları orta ve kuzey enlemlerde kavurucu sıcak olduğunda köpek günleri olarak anılır. Köpek yıldızı olarak da bilinen Sirius günlerinde köpek ısırmalarında ve saldırılarında da artış gözlenmiştir.
Eski Türklerde, Tanrının ışıklı ülkesi olan gökyüzü ile yeryüzünü birleştiren bir kapı olarak kabul edildiğini görüyoruz. Türk mitolojisinde, göksel sarayın bekçisi Göksel Kurt’tur. Atatürk’ün 1927 yılında bastırdığı ilk paranın üzerinde kurt amblemi vardır. Ezoterik öğretilerde Sirius yıldızı köpek, kurt ve çakal şeklinde simgelenmiştir.
Mısır ezoterizmine göz attığımızda Soltist olarak geçen gün, Sirius Güneş kavuşumunun gerçekleştiği güne verilen addır. Antik Mısır uygarlığı bu yıldıza çok önem vermiştir. Mısır piramitlerinde bu yıldıza sık rastlanır. Sirius ezoterik bakış açısıyla bir nevi yaşam döngüsünde kozmik bir geçiş olarak görülür. Mısırlı rahipler takvimlerini güneşe göre değil, bu yıldıza göre düzenleyerek tanrıça İsis’in Yıldızı demişlerdir.
Mısırlılar bitkilerin hayat bulmasını ve yılda üç kez ürün alabilmelerini Sirius’a bağlamışlardır. Kaynaklarda Sirius bayramı kutlanırken Memfis’te Nil nehrinin taştığı ve kuru toprakları susuzluktan kurtardığı anlatılır. Bundan dolayı su taşkını bazı yorumlarda su ile gelen bereket olarak yorumlanmıştır. Sirius sisli hava da gözlendiğinde ise salgın hastalıkların arttığı yönünde yorumlar da görmekteyiz.
İskenderiye’de basılan Grek madeni paralarında Tanrıça İsis, köpeğin üzerinde tasvir edilmiştir. Mısır tapınaklarının iç odaları Sirius yıldızını görecek şekilde yapılmıştır.
Denderah’taki Hathor Tapınağı’nda, “İsis yeni yılın ilk gününde tüm ihtişamıyla mabette parlar, tapınağı aydınlatır ve ışıkları ufuktaki babası Ra’nın ışıklarına karışır.’’ ifadesi bulunur.
Sirius’u Ra’nın güneşi olarak görmüşlerdir. Onlara göre bir anlamda Güneş Sistemi’nin Güneş’idir. Eski Çağlar’da bu yıldızın Dünya’nın gelişiminde evrimsel bir role sahip olduğunu düşünmüşlerdir. Bu nedenle Sirius Dünya’nın geçmişinde de geleceğinde de oldukça önemli bir yıldızdır.
Gizemli kabile Dogonlarda da Sirius görülmektedir. Dogonlar Afrika’nın Mali Cumhuriyeti’nde yaşayan ve sayıları 300.000 civarında olan Kara Kıta’nın kara insanları, hayvancılıkla ve avcılıkla uğraşan kendi haline yaşayan bir kabiledir. Teknolojik imkâna sahip olmayan ve çadırlarda yaşayan bu kabilenin Sirius’u biliyor olması şaşırtıcıdır. Güneşin hareketlerini, Jüpiter’in uyduları olduğunu, Satürn’ün halkalı bir gezegen olduğunu Ay’da kraterler olduğunu teknolojik altyapı olmamasına rağmen tespit edebilmişlerdir. Bu kadar bilgiyi atalarından öğrendiklerini söylemektedirler. Aynı zamanda Doganlar Sirius’un çift yıldız ( A-B) sistemine sahip olduğunu, galaksimiz dışında başka galaksilerin de var olduğunu belirtmişlerdir.
Sirius, Yunan mitolojisinde avcı Orion’un köpeğidir. Mısır’da ölüleri öteki âleme götüren Anubis’tir. Türk mitolojisinde göksel sarayın bekçisi Kutsal Kurt Asena’dır. Roma mitolojisindeyse Roma şehrinin kurucuları Romelus ve Remus’u emziren ilâhi kurttur. İslam’da ise Zülkarneyn’in bu yıldıza giderek Yecüc ve Mecüc’ü hapsettiği düşünülür.
Sirius tüm medeniyetlerde değişik tanımlamalarla yerini bulmuştur. Ancak her bir tanımda çıktığı mutlak anlam kutsal bir yıldız olduğudur. Önemli bir geçiş kapısı olarak kabul edildiği veya yükseliş anlamı taşıdığı aşikârdır.
Sirius günlerinde hayvanlara yardım etmek, beslemek ve ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunmakta ayrıca etkilidir.
Ayrıca astroloji severler için Sirius ile ilgili Robert Temple Sirius Gizemi kitabını tavsiye edebilirim. Dahası doğum haritalarını bilenler için ise, Yengeç burcunun 13-14-15 derecelerinde gezegenleri olan kişilerde, Sirius sabit yıldızı etkisi çalışmaktadır. Tabi harita potansiyeline göre artı ve eksi yönde yansımaları olabilir.
Mira Astroloji Akademisi
No Comments